Receptek és főzés masztixal: Főzz úgy, mint egy görög!

A világ összes egzotikus aromás fűszere közül semmi sem hasonlítható a chioszi masztixhoz, a Pistacia lentiscus fáról csöpögő gyanta-tearhez. A szüret idején hagyják, hogy a masztix lecsöpögjön a törzsről és az ágakról, majd összegyűjtik, válogatják, tisztítják és világszerte exportálják.

Receptek és főzés masztixal: Főzz úgy, mint egy görög!

Egy rövid bevezető szó: masztix gumi

A Chios Mastic (rágógumi) a világ nagy része által rágógumiként ismert, egyedülálló OEM termék, amelynek csak a görög Chios szigetén, az Égei-tenger keleti részén található az otthona.

A masztix már az ókor óta híres gyógyhatásairól, és természetesen fűszerként is, amelyet évszázadok óta használnak, de a modern konyhában is megtalálja a felhasználását.

A hagyományos görög konyhában a masztika finom, titokzatos ízesítője a süteményeknek, krémes desszerteknek, pudingoknak és fagylaltoknak. Nagyon régóta használják desztillált alkoholos italok ízesítésére is.

A kortárs görög konyhában ez egy olyan összetevő, amely nagymértékben megragadta a szakácsok fantáziáját, különösen a következő ételek kísérőjeként:

  • paradicsomszószok
  • hal
  • baromfi, bárány- és sertéshús

A masztix íze kiemelkedő a csokoládéval, citrommal, más citrusfélékkel, bogyós gyümölcsökkel stb. párosított bormártásokban.

A masztix rendkívül sokoldalú, szokatlan és egzotikus ízesítésre alkalmas.

A receptek különböző masztixot igényelnek

A chios-i masztixot sokféle formában árulják. Ha fűszerként szeretnénk használni, valószínűleg a legjobb, ha kristályokat vásárolunk, amelyek a többi fűszerhez hasonlóan megőrzik az ízüket, és szükség szerint őröljük meg őket.

Masztipor

A masztixot már finom porrá zúzva is lehet vásárolni, amelyet ugyanilyen mennyiségben frissen őrölhetünk. Ezt a terméket általában maláta-dextrinnel keverik (60% masztix – 40% maláta-dextrin kombinációban). Ez a kombináció alkalmas sütéshez.

A frissen őrölt vagy kereskedelmi forgalomban kapható masztixport óvatosan kell használni, mivel nagyon erős ízű.

Esszenciális masztix olaj

Létezik a masztix illóolaj is, amely rendkívül hatékony. Néhány csepp elég az ételek és italok ízesítéséhez.

Masztix víz

Létezik desztillált masztixvíz is, amely hasonló a rózsa- és narancsvirágvízhez, de sokkal enyhébb ízű, mint az egész kristályok, a por vagy az illóolaj.

Masztix-ízű szeszes italok

Egy másik lehetőség a masztix-ízű szeszes italok, amelyek főzéshez és sütéshez, valamint más alkoholos italok készítéséhez is felhasználhatók.

A masztixot tartalmazó receptek listája

  1. Smoothie masztikával
  2. Fagylalt chioszi masztix gumival
  3. Olívaolaj chioszi masztix gumival ízesítve