Masztika + UNESCO

Mikor lett a Híosz szigetéről származó maszticha az UNESCO szellemi kulturális örökség része? És mit jelent egyáltalán ez a díj?

Masztika

A chiosi „fehér aranyat” évezredek óta változatlan eljárással bányásszák. A maszticha termesztését külön fejezetekben tárgyaljuk részletesen:

Masztika + UNESCO
Masztika a fa alatt

A masztichát számos édességben és italban használják ízesítőanyagként, leginkább a Híosz szigetéről származó emésztést elősegítő likőrben (Mastiha). A maszticha „könnyeket” vagy a megkeményedett fa nedvének apró darabjait rágógumiként is lehet rágni, amit már évezredek óta gyakorolnak.

A maszticha jól ismert a mediterrán és az arab világ kultúráiban és konyháiban. Fűszerként különösen a következőkben használják:

  • Görög
  • Ciprusi
  • Szíriai
  • Libanoni konyha

UNESCO szellemi kulturális örökség

Mi a szellemi kulturális örökség fogalma? Ez a következő: „a kulturális örökség egy közösség által kialakított és generációról generációra továbbadott életmód kifejeződése, beleértve a szokásokat, gyakorlatokat, helyeket, tárgyakat, művészeti kifejezéseket és értékeket„.

Maszticha és az UNESCO – 2014

2014-ben Párizsban jóváhagyták a „Chiu maszticha” kulturális emlékként való jelölését az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára.

A hely történelme, értékei, a maszticha termesztésével és betakarításával kapcsolatos szokások és gyakorlatok ma már az UNESCO szellemi kulturális örökségének részét képezik.