Miért olyan drága a Mastic Gum?

Miért olyan drága a Mastic Gum? A masztix gumi, más néven masticha vagy mastiha, a masztix fából (Pistacia lentiscus) nyert természetes gyanta. A masztixfa elsősorban a mediterrán térségben található, Görögország jelentős termelője. A masztix gumi magas ára több tényezőre vezethető vissza.

Tényezők

Nézzük meg most közelebbről azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a masztix árát.

A betakarítási folyamat

Az egyik ilyen tényező a gumigyártás munkaigényes betakarítási folyamata. A masztixgumi kitermelése során a mastic gum kérgén bemetszéseket kell ejteni, hogy a gyanta ki tudjon szivárogni. Ez a folyamat, amelyet kézzel végeznek, szakképzett munkaerőt igényel.

Az egyetlen hely a világon – Chios-sziget

A masztixfa csak bizonyos régiókban, például a görögországi Chios szigetén található meg. Korlátozott földrajzi elterjedése miatt a masztikagumi forrása nem széles körben elterjedt, ami hozzájárul exkluzivitásához és magasabb áraihoz.

Semmit sem lehet elsietni

A hozam lassú és alacsony. A masztixfa növekedési üteme lassú. Az egyes fákról származó masztixgumi hozama viszonylag alacsony. Több évbe telik, amíg egy masztixfa beérik és elkezd gyantát termelni. A lassú növekedés és az alacsony hozam hozzájárul a masztix gumi kizárólagosságához (Chios mastic gum).

A tudás nemzedékről nemzedékre száll

A masztixgumi (masticha) begyűjtésének hagyományos módszerei generációkon keresztül öröklődtek. A masztixnak kulturális és történelmi jelentősége van, modern ipari módszereket nem alkalmaznak. A hagyomány az hagyomány, és a minőségnek idő kell. A masztix termesztése csak a betegeknek való.

Évszázadok által igazolt hatások

A masztix gumi (mastiha) egyedülálló ízzel és potenciális egészségügyi előnyökkel rendelkezik, ami hozzájárul kulturális és történelmi értékéhez, ami növelheti a keresletet és befolyásolhatja az árát.

Minőség, tisztaság és fenntarthatóság

A minőségi és tisztasági szabványokat is figyelembe kell venni. A masztix termesztése (ahogyan azt évszázadokkal ezelőtt tették) fenntartható folyamat. A kiváló minőségű masztixgumi a tisztaság biztosítása érdekében szigorú minőségellenőrzési előírásoknak vethető alá. Ezeknek az előírásoknak a betartása további költségekkel járhat.

A masztix (mastic gum) egyre híresebb és népszerűbb

A masztixgumi iránti kereslet az elmúlt években megnövekedett, köszönhetően annak vélt egészségügyi előnyeinek és különböző iparágakban, például az élelmiszeriparban, a kozmetikumokban és a hagyományos gyógyászatban való felhasználásának. Ez a nagyobb kereslet felhúzhatja az árakat.

Összefoglalva!

Összefoglalva, az öntött gumi magasabb ára több tényező kombinációjának köszönhető, többek között:

  • munkaigényes betakarítás
  • korlátozott földrajzi elterjedés
  • lassú növekedés és alacsony hozam
  • hagyományos kitermelési módszerek
  • kulturális jelentőség
  • minőségi előírások
  • és a piaci kereslet.

Szeretné megkóstolni ezt a ritkaságot?

Miért olyan drága a Mastic Gum, masticha, mastiha?