Kalamoti

Kalamoti az egyik legnagyobb középkori masztiha falu Dél-Hiosz közepén, és egy termékeny síkságon terül el.

Historie

A bizánci időkben a környék legnagyobb és legfontosabb települése volt, és a genovai hódoltság idején Híoszon a ma is látható alaprajz és várostervezés szerint szervezték meg. A Milizia Catomerea székhelye lett, a katonai erőé, amely az akkor még Catomereának nevezett Dél-Hiosz felett rendelkezett.

A falu alaprajzának fő elemei a zárt négyszögletes forma, a körvonalazódó házak külső falai által alkotott összefüggő védőfal, a kevés és keskeny sikátor, a közterek kis mérete és a templomok sokasága voltak. A falu központjában ma is látható a falu egykori tornya (Varvakas-torony).

A házak kőből épültek, de tartalmazhatnak fából faragott részleteket. Kalamoti alaprajza biztosította védelmét a kalóztámadásokkal szemben.

Még 1947-1957 között jótevők hozzájárulásával jelentős és – az akkori időkben – úttörő munkálatok sorozata zajlott. A falu legjelentősebb műemlékei közé tartozik a hagyományos tér, az általános iskola és a Panagia Agrelopoussena templom (13-14. század).

És most

A helyiek hagyományosan mezőgazdasággal foglalkoznak, masztihát, olívaolajat és más mezőgazdasági termékeket állítanak elő, de 1950 óta megfigyelhető az irodalom és a tudományok felé fordulás. A faluban ma is működik a Mastihohoria önkormányzat középiskola és líceum komplexuma.