A maszticha megkapta az EU jóváhagyását természetes gyógyszerként

A maszticha gyanta átlépte az orvostudomány határait, és egy európai hatóság megerősítette számtalan egészségjavító tulajdonságát.
A kizárólag a görögországi Híosz szigetén termesztett maszticha (Chios Mastic Gum) az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) hivatalos jóváhagyást kapott természetes gyógyszerként.

Gyógynövényes gyógymód diszpeptikus rendellenességek kezelésére

Az EMA növényi gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága egyhangúlag a chiosa kenőcsöt olyan növényi gyógyszerként sorolta be, amely diszpeptikus zavarokra és bőrsebekre hat.

Crohn-kórral, cukorbetegséggel és koleszterinnel kapcsolatos tanulmányok

Már folynak különböző klinikai vizsgálatok, amelyek a kenőcs Crohn-betegségre, cukorbetegségre és koleszterinszintre gyakorolt hatását vizsgálják.
A Chios kenőcs több mint 70 olyan osztályozott anyagot tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszeri betegségekre, a cukorbetegségre és a koleszterinszintre.

Rágógyanta a fogak és az íny egészségéért

Antimikrobiális hatása miatt a gyanta a lepedék és az ínygyulladás javítására is hasznos; antioxidáns hatása miatt is előnyös.

A tanulmányt a Chiou-i Mastic tenyésztők egyesületének kutatási és fejlesztési osztálya végezte Ioanna Chinou, az Athéni Egyetem Gyógyszerészeti Karának docense irányításával.

A chioszi masztixot ma már az EU-ban és más országokban is gyógyszerészeti termékként engedélyezték az európai irányelvek alapján. Így termékei az EMA engedélyével egész Európában forgalomba kerülhetnek.

A gyantának nagy jövője van, köszönhetően a tudományos ismereteknek, valamint a termékre vonatkozó történelmi és folklorisztikai utalásoknak.

A maszticha megkapta az EU jóváhagyását természetes gyógyszerként